tel. 038 465 92 28

De geboorte!


Tijdens de bevalling heeft je vrouw je steun hard nodig. Probeer haar zo goed mogelijk bij te staan. Dit kan zijn door te helpen met het wegzuchten van weeën, haar rug te masseren, af en toe haar warme voorhoofd wat te verkoelen of een slokje water of ander drinken te geven. Je merkt wel wat ze wel en niet prettig vindt. Maar natuurlijk is het belangrijkste dat jij positief naast haar staat! Weet dat ze het kan en vertel haar dit. 

Eindelijk is het dan zo ver na een bevalling die vaak toch wel heftig is, jullie kind is geboren! De baby kan bijkomen bij je vrouw op de borst en wennen aan de buitenwereld. Op deze manier kan je zelf ook al kennis maken met jullie kindje. Daarna wordt gekeken of het kindje aan de borst wil drinken. Als je wilt kan het kindje daarna ook bloot bij jou op de borst, dek het dan wel goed warm toe. Thuis kun je bij je vrouw in bed gaan liggen. In het ziekenhuis is dit soms lastiger te realiseren.

Na de bevalling komt nog de geboorte van de placenta. Meestal is dit binnen 30 minuten gebeurd. Vaak is door de geboorte wat gescheurd of is er een knip gezet om het kindje wat meer ruimte te geven. Mogelijk dat je vrouw nog hechtingen nodig heeft, dit zal nu ook gaan gebeuren. Hiervoor wordt ze goed verdoofd. Daarna wordt jullie kindje nagekeken en kunnen jullie echt even met zijn drietjes genieten. De kraamzorg zal wat te drinken en beschuit met muisjes maken!

Kraamperiode
De kraamperiode is een intensieve tijd. Veel dingen zijn veranderd. Jullie moeten wennen aan jullie kind, de nachten zijn onrustig en je krijgt misschien bezoek. Daarnaast krijg je uitleg van de kraamzorg en moet je nog aangifte van de geboorte doen. Daarnaast moeten er nog boodschappen gedaan worden en wie weet moet je ook nog na twee dagen verlof weer aan het werk? Druk dus!

Probeer als kersverse ouder echt aan je rust te denken. Je vrouw wordt verwend maar ook voor jou is het belangrijk rust te nemen. Als het kan is het goed samen met je vrouw ’s middags in bed te duiken en een paar uurtjes bij te slapen.
Zorg er daarnaast voor dat er niet teveel visite komt. Bekijk welke momenten prettig zijn en probeer de tijd af te bakenen zodat jullie niet om 23.00u nog met  visite zitten maar ’s avonds samen weer een beetje op tijd jullie rust kunnen pakken.

In de eerste dagen is er veel uitleg van de kraamzorg over de verzorging van jullie kindje. Misschien is het mogelijk om wat extra dagen vrij te nemen naast je twee dagen verlof om deze momenten mee te maken.

De geboorteaangifte moet binnen drie werkdagen na de geboorte plaats vinden. Als jullie niet getrouwd zijn hebben jullie in de zwangerschap de erkenning al geregeld.


Contact

Zwolle Zuid
https://www.bakerraad.nl/userfiles/image/kijkje46.jpg
Van der Heydenstraat 6-2
8014 ZZ Zwolle
038 465 92 28

Wipstrik/Assendorp/Centrum
https://www.bakerraad.nl/userfiles/image/kijkje46.jpg
Tesselschadestraat 55a
8023 BJ Zwolle
038 465 92 28

Assendorperdijk 70
8012 DT Zwolle

Alle contactgegevens »
Bakerraad heeft met alle zorgverzekeraars een contract waardoor 100% van de zorg uit je basisverzekering vergoed wordt.