tel. 038 465 92 28

Spiraal plaatsen 

Vanaf juni 2015 kan je er voor kiezen om na de bevalling een spiraal bij ons op de praktijk te laten plaatsen. 

Het spiraaltje is een buigzaam, kunststof ankertje (24 tot 36 mm lang) dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Er zitten twee draadjes aan vast die uit de baarmoedermond hangen. Tijdens het vrijen voel jij of voelt je partner hier normaal gesproken niks van. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje te verwijderen.

Twee soorten spiraaltjes:

·         het hormoonvrije spiraaltje: om het kunststof ankertje zit koper gewikkeld

·         het hormoonhoudende spiraaltje: aan het ankertje zijn hormonen toegevoegd

Hoe lang werkt een spiraaltje
Een hormoonspiraaltje kan vijf jaar lang blijven zitten, de hormoonvrije T-Safe spiraal zelfs tien jaar. Dat is een groot voordeel voor vrouwen die anticonceptie voor een langere periode willen, maar geen permanente, onomkeerbare methode wensen. Natuurlijk kan het spiraaltje ook voor een kortere periode worden gebruikt, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De spiraal kan te allen tijde worden verwijderd.

Borstvoeding
Het spiraaltje kan vanaf zes weken (liefst vanaf 10 weken) na de bevalling geplaatst worden en heeft geen invloed op de hoeveelheid en de kwaliteit van de borstvoeding

Wanneer geen spiraaltje
Hoewel het spiraaltje voor bijna iedere vrouw geschikt is, is er een aantal uitzonderingen, ook wel contra-indicaties genoemd, namelijk:

·         Wanneer er sprake is van een baarmoeder met een afwijkende vorm

·         Je hebt een SOA (chlamydia)

·         Je bent zwanger

·         Er is sprake van onverklaard bloedverlies/buikklachten

·         Na een recente bevalling (<4 weken)

Verder:

·         Een koperhoudende anticonceptiespiraal is ongeschikt voor vrouwen die van nature een heftige menstruatie hebben of een koperallergie hebben

·         Een hormoonhoudende spiraal kan ongeschikt zijn voor vrouwen die gevoelig zijn voor bepaalde hormonen of met een medische indicatie, zoals trombosegevoeligheid en bij bepaalde vormen van kanker

Check de bijsluiter van T-Safe, MirenaKyleena of Ballerine voor de volledige lijst met contra-indicaties. Met vragen of twijfels hierover kun je ook terecht bij de arts of verloskundige.

Is het spiraaltje voor jou niet geschikt? Kijk dan voor andere vormen van anticonceptie bij Stichting Anticonceptie Nederland.

Plaatsen van het spiraaltje
Het inbrengen van het spiraaltje is eenvoudig en gaat vrij snel. De afspraak voor de plaatsing van een spiraaltje duurt ongeveer 20 minuten. Het spiraaltje wordt meestal tijdens of vlak na de menstruatie ingebracht om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent en omdat het plaatsen iets gemakkelijker gaat. Als er nog geen menstruatie heeft plaatsgevonden na de bevalling wordt de kans op een mogelijke zwangerschap eerst besproken.

Na het plaatsnemen op de onderzoekstafel wordt met een inwendig onderzoek de ligging van de baarmoedermond en baarmoeder gecontroleerd. Vervolgens wordt een speculum (eendenbek) in de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien.

Om te weten of de baarmoeder geschikt is voor het spiraaltje, wordt met een sonde (dun staafje) de lengte van de baarmoeder opgemeten. Daarna wordt het spiraaltje uit de verpakking gehaald en klaargemaakt voor plaatsing. De arts/verloskundige schuift met de inbrenghuls de spiraal in de baarmoeder. Tot slot wordt de huls teruggetrokken en worden de draadjes op de juiste lengte afgeknipt.

Hoewel de plaatsing zelf ongeveer 5 minuten duurt, kan het een onaangenaam of soms pijnlijk gevoel teweeg brengen. Je kunt het beste een uur van te voren twee paracetamol tabletten of één ibuprofen innemen om de pijn te verminderen. Na de plaatsing is het verstandig om even rust te nemen. Het is daarom handig om de plaatsing aan het eind van de dag te plannen.
Bij degenen die een of meerdere bevallingen achter de rug hebben, zal de plaatsing in de meeste gevallen soepel verlopen omdat de baarmoedermond wat flexibeler is.

Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Dit kan 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje. Sommige vrouwen menstrueren na deze periode helemaal niet meer. 

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, die zes weken later of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Tijdens deze nacontrole wordt gekeken of de spiraal nog goed op zijn plek zit en je geen klachten hebt. Daarna kun je zelf af en toe controleren of je de draadjes nog kunt voelen.

Voordelen van deze vorm van anticonceptie

·         De betrouwbaarheid van zowel de koperspiraal als de hormoonspiraal is hoog, namelijk >99%.

·         Je kunt het spiraaltje niet vergeten, zoals de pil wel eens vergeten wordt. Dat maakt deze vorm van anticonceptie onder andere geschikt voor vrouwen met een actieve en onregelmatige levensstijl.

·         Diarree of overgeven heeft geen invloed op de werking, waardoor je continue optimaal beschermd bent. Dit maakt dat je zorgeloos kunt vrijen en niet constant aan je anticonceptie hoeft te denken. Het geeft geen bescherming tegen soa’s.

·         Voor vrouwen die liever geen, of minder toegevoegde hormonen in hun lichaam willen, of nog borstvoeding geven, is het spiraaltje ideaal. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen en het hormoonhoudend spiraaltje bevat een zeer lage dosis hormonen.

·         Het spiraaltje een zeer voordelige vorm van anticonceptie. Na een eenmalige investering ben je jarenlang beschermd.

Nadelen

De nadelen van een spiraaltje zijn voornamelijk van praktische aard.

·         Een spiraaltje wordt door een arts of verloskundige geplaatst en verwijderd, wat soms als een pijnlijke behandeling kan worden ervaren.

·         Ook kan met een spiraaltje de menstruatie niet gepland worden.

Wat zijn de kosten voor een spiraal & de plaatsing?
Ondanks dat een spiraal een van de meest voordelige anticonceptiemethoden is, kan de plaatsing ervan soms een flinke kostenpost zijn.

De kosten voor de spiraal zelf en de daadwerkelijke plaatsing ervan liggen ver uiteen. Een spiraal laten plaatsen bij een huisarts of verloskundige is vaak veel voordeliger dan bij een gynaecoloog in het ziekenhuis. Het is daarom verstandig na te gaan wat jouw opties zijn, wat jouw zorgverzekeraar eventueel wel en niet vergoedt en bovenal wat je eigen wensen zijn. Voor meer informatie klik hier. 

 


 


 

 

 


Contact

Zwolle Zuid
https://www.bakerraad.nl/userfiles/image/kijkje46.jpg
Van der Heydenstraat 6-2
8014 ZZ Zwolle
038 465 92 28

Wipstrik/Assendorp/Centrum
https://www.bakerraad.nl/userfiles/image/kijkje46.jpg
Tesselschadestraat 55a
8023 BJ Zwolle
038 465 92 28

Assendorperdijk 70
8012 DT Zwolle

Alle contactgegevens »
Bakerraad heeft met alle zorgverzekeraars een contract waardoor 100% van de zorg uit je basisverzekering vergoed wordt.