tel. 038 465 92 28

Thuis of poliklinisch


Als de zwangerschap normaal verloopt kun je kiezen waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat je de plaats kiest waar jij en je partner zich ontspannen voelen, daar beval je namelijk het beste.

Thuis
Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent. Wanneer de bevalling goed doorzet zullen we bij je blijven om je zo goed mogelijk te begeleiden en er voor jullie te zijn.

De kraamverzorgster wordt door ons gebeld en samen zorgen we dat alle spullen klaarstaan voor de bevalling.

Er bestaan situaties waarin het niet meer verantwoord is om thuis te bevallen. In dat geval gaan we alsnog naar het ziekenhuis. Afhankelijk van de situatie zal dit met eigen vervoer of per ambulance gebeuren.

Wanneer de bevalling thuis plaatsvindt zorgt de kraamverzorgster er voor dat alles wordt opgeruimd, dat je wordt gewassen en dat de baby wordt verzorgd. Op die manier kunnen jij en je partner na de bevalling bijkomen en genieten van de eerste momenten met jullie baby.

Het is belangrijk dat je zelf zorgt dat alle benodigdheden aanwezig zijn en binnen handbereik staan. Het is handig om het kraampakket in de doos te laten zitten. We adviseren ook om een ziekenhuistas klaar te zetten zodat we indien nodig meteen kunnen vertrekken.

Poliklinisch
Je kunt er ook voor kiezen om zonder medische indicatie, dus op eigen verzoek, in het ziekenhuis te bevallen. Dit wordt de poliklinische bevalling of een verplaatste thuisbevalling genoemd. Klik hier als je eens wilt zien hoe een verloskamer er uitziet. 

In dit geval begeleiden wij de bevalling en komt er een verpleegkundige van het ziekenhuis ons assisteren. Zij vervangt de kraamverzorgster.

We zullen meestal eerst een keer bij je langskomen. Wanneer de bevalling goed doorzet vertrekken we dan richting ziekenhuis.
Het adres hiervan is: 
Isalaklinieken, 
Dr. van Heesweg 2


Bij de ingang van het ziekenhuis staan rolstoelen, hier kan je gebruik van maken. Let op: er gaat een 1 euro of 20 cent muntstuk in (geen supermarktmuntje). Je kan dan de bordjes volgen richting verloskamers. In principe ga je via de hoofdingang naar de verloskamers. Bij de balie zullen ze je de weg wijzen richting de verloskamers die op de vierde verdieping in vlinder 4 zijn. In de meeste gevallen zullen we samen met jullie richting ziekenhuis vertrekken en jullie begeleiden. Mocht dit niet het geval zijn zorgen wij er voor dat je wordt opgevangen door een van de verpleegkundigen van de afdeling.

Wanneer alles zonder problemen verloopt mag je vaak na 2-4 uur weer naar huis. Wanneer het laat in de avond is kan je ook een nacht blijven.

Een poliklinische bevalling wordt gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar. Er is vaak een eigen bijdrage. Controleer dit van te voren zodat je niet voor verassingen komt te staan. Het kan zijn dat alles volledig wordt vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent.

Wanneer je weer naar huis mag is het prettig als je dit aan ons doorgeeft. De dag nadat jullie weer thuis zijn, komen wij langs om te kijken hoe het gaat.

Bij complicaties
Als zich complicaties voordoen, dragen we de zorg over aan de gynaecoloog. Er is dan sprake van een medische indicatie. Tevens kan het bij complicaties voorkomen dat je langer in het ziekenhuis moet blijven. Dit wordt met je besproken wanneer het zich voordoet.

Mocht dit voorkomen dan is er de mogelijkheid dat je partner kan overnachten. Sinds 1 augustus 2014 wordt hiervoor een vergoeding van €15,- gevraagd. Ook is het voor je partner mogelijk om gebruik te maken van de maaltijden. Hiervoor wordt een kleine vergoeding gevraagd. Mochten jullie zelf eten meenemen dan kan dit, er is een koelkast en magnetron op de verlos/kraamkamer aanwezig. 


Contact

Zwolle Zuid
https://www.bakerraad.nl/userfiles/image/kijkje46.jpg
Van der Heydenstraat 6-2
8014 ZZ Zwolle
038 465 92 28

Wipstrik/Assendorp/Centrum
https://www.bakerraad.nl/userfiles/image/kijkje46.jpg
Tesselschadestraat 55a
8023 BJ Zwolle
038 465 92 28

Assendorperdijk 70
8012 DT Zwolle

Alle contactgegevens »
Bakerraad heeft met alle zorgverzekeraars een contract waardoor 100% van de zorg uit je basisverzekering vergoed wordt.