tel. 038 465 92 28

Omgaan met pijn en pijnstilling


Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling. De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Het lichaam van een vrouw maakt tijdens de bevalling zelf stoffen met een pijnstillend effect aan. Dit zijn endorfinen, die er voor zorgen dat de pijn beter te verdragen is.

Toch kan de pijn als ondraaglijk ervaren worden, door bijvoorbeeld uitputting, angst of spanning.

Wanneer wordt vastgesteld dat de bevalling begonnen is, zal de verloskundige je begeleiden. Dit gebeurt om te voorkomen dat de bevalling te lang gaat duren, en dat de bevalling je uit zal putten, waardoor je minder goed in staat bent om de weeën op te vangen.

De continue ondersteuning, het tijdig beginnen met een verticale houding tijdens de ontsluitingsfase (staan of rondlopen), het regelmatig veranderen van houding, of het nemen van een bad of douche bevordert de voortgang, verhoogt het comfort, en vermindert de behoefte aan pijnbestrijding met medicamenten.

Juist thuis heb je goede mogelijkheden om je beleving van de pijn te beïnvloeden. De verloskundige kan je hierin begeleiden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen thuis vaak minder pijn ervaren.
Sommige vrouwen maken gebruik van geboorteTENS, acupunctuur of andere methoden. De effectiviteit van deze methoden is niet bewezen.

Je kunt ook medicijnen tegen de pijn krijgen. Voor pijnbestrijding met medicijnen moet je altijd naar het ziekenhuis. De reden is dat bij toediening van medicijnen voortdurend je hartslag, bloeddruk en ademhaling moeten worden gecontroleerd. Ook de conditie van je kindje moet worden bewaakt (registratie van de hartslag via een cardiotocogram of CTG) de apparatuur daarvoor is alleen in het ziekenhuis beschikbaar. De volgende behandelingen kunnen in Zwolle ziekenhuis worden toegepast:
  • ruggenprik (epidurale analgesie)
  • pompje met remifentanil
Je kunt tijdens de bevalling altijd aangeven dat je graag medicijnen tegen de pijn wil krijgen. Er wordt dan op dat moment gekeken of dat mogelijk is en wat de mogelijkheden zijn. In een bevalplan kan ook een eventuele pijnstillingswens worden opgenomen.

Voor meer informatie over pijnbestrijding kan hier de folder "Hoe ga je om met pijn" gedownload worden.


Contact

Zwolle Zuid
https://www.bakerraad.nl/userfiles/image/kijkje46.jpg
Van der Heydenstraat 6-2
8014 ZZ Zwolle
038 465 92 28

Wipstrik/Assendorp/Centrum
https://www.bakerraad.nl/userfiles/image/kijkje46.jpg
Tesselschadestraat 55a
8023 BJ Zwolle
038 465 92 28

Assendorperdijk 70
8012 DT Zwolle

Alle contactgegevens »
Bakerraad heeft met alle zorgverzekeraars een contract waardoor 100% van de zorg uit je basisverzekering vergoed wordt.